Natuurgebieden

Het Zwin Natuur Park, de internationale luchthaven voor vogels, is dé natuurattractie aan de Belgische kust. Het park laat een breed doelpubliek de bijzondere getijdennatuur van dichtbij beleven. Zowel individuele bezoekers, groepen, scholen en bedrijven genieten van het brede buiten- en binnenaanbod. Daarnaast voert het Zwin Natuur Park ook wetenschappelijk onderzoek uit, in samenwerking met andere partners. Het natuurpark vertaalt de resultaten van dit onderzoek regelmatig naar het brede publiek.

Foto WIkipedia - Paul Hermans

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Dit 750 hectare groot bos- en natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Aalter en Maldegem. Het bos met zijn vele fraaie dreven en heiderelicten is de ideale uitvalsbasis voor uren wandel- en fietsplezier.

Nergens in Vlaanderen is de invloed van de zee op het landschap zo voelbaar als in de Meetjeslandse Kreken. Dit natuurgebied huisvest enkele waardevolle stukjes natuur. Het krekengebied vertelt het verhaal van de mens die terrein verovert op de zee, en de zee die dan weer hard en genadeloos terugslaat. Het polderland rond de monding van de Westerschelde werd eeuwenlang geteisterd door dijkbreuken en overstromingen, waarbij het water grillige kuilen in het landschap uitschuurde. De zee trok zich terug en de kreken bleven over.

Foto Luc De Boever