Maldegem

Maldegem is samengesteld uit de deelgemeenten Maldegem, Adegem, Kleit en Middelburg en telt alles samen een kleine 25.000 inwoners. De oorsprong van Maldegem zelf is vrij recent vastgelegd, na de vondst van de overblijfselen van een Romeins kamp en fort, en is te situeren in de periode 171-173 na Christus. In de 11de eeuw was Maldegem een belangrijke heerlijkheid die behoorde tot de kasselrij het Brugse Vrije. Via de adellijke familie Van Maldeghem speelde het een belangrijke rol in de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen. De naam Maldegem heeft te maken met een Frankische nederzetting die Mathlo werd genoemd. Op vandaag is er een schilderachtig centrum waar doorheen de rivier de Ede u kronkelend naar het grote Sint-Annapark brengt.  Rond de Sint-Barbarakerk vindt u een ommegang die de sfeer van een middeleeuws begijnhof oproept. Een oase van rust tussen de gezellige winkels, café's en restaurantjes. In en om Maldegem valt er heden ten dage heel wat te ontdekken. U vindt hieronder een selectie.

Het standbeeld van Salomon van Maldeghem staat centraal op het marktplein, bovenop een mooie fontein en waterpartij. Salomon behoorde tot de adellijke familie Van Maldeghem, van wie heel wat leden een rol speelden in het graafschap Vlaanderen. In 1096 nam hij deel aan de Eerste Kruistocht, onder leiding van graaf Robrecht II.

Sint-Barbarakerk: toegewijd aan Barbara van Nicomedië. De zware onderbouw van de eerste kerk, gebouwd in 1074, is nog bewaard. Opmerkelijk zijn het voormalige kerkhof met ommegang, de kerkwegels die de site verbinden met de omliggende straten Noordstraat, Edestraat en Marktstraat, de historische bebouwing aan deze straten en het Kapelaanstraatje naar het oosten toe.
                                          Foto WikipediaEen team van archeologen onderzoekt sinds 2022 de bodem onder het Oud Schepenhuis en het Oud Stadhuis in de Marktstraat in het historische hart van Maldegem. Beetje bij beetje geeft het gebouwenkoppel haar geheimen prijs en wordt de oudste geschiedenis van het dorp terug blootgelegd. Niet alleen vonden de archeologen resten van de oude herberg en nog oudere boerderij, maar ook van het middeleeuwse kerkhof - waarbij 209 skeletten werden blootgelegd - met daaronder zelfs nog oudere restanten!
Canada Poland War II Museum: eerbetoon aan de Canadese en Poolse strijdkrachten die Maldegem bevrijdden op het einde van WOII. Het museum bezit een unieke historische collectie met honderden complete uniformen en uitrustingen van Canadese en Poolse soldaten in levensechte diorama’s. 

Smoufelbeekhoeve in Donk. Deze voormalige boerderij werd omgevormd tot een agrarisch museum waar 'Het gezin Van Paemel' als het ware weer tot leven komt. Tot het museum behoren ook de historische wagenmakerij en een collectie oldtimertractoren.

Rietje Koane, Marktstraat 40 t.h.v. Oud Stadhuis. Dit verhaal brengt ons naar het jaar 1500 en de drang naar een zoon bij Johanna de Waanzinnige, echtgenote van Filips de Schone. Ontdek de sage over de geboorte in Maldegem van Keizer Karel en zijn geheime tweelingbroer. Het beeldje is tijdelijk verwijderd wegens werken aan het Oud Schepenhuis (zie hierboven).
                                  Foto WikipediaHet Heerke van Maldegem. Deze sage gaat over Philip I, Heer van Maldegem, en situeert zich in de 13de eeuw, o.a. rond het kasteel van Reesinghe (Brugse Steenweg 181). De folkgroep Kadril zette het verhaal op plaat en scoorde er begin jaren 90 een radiohit mee. 
Stoomcentrum: aan het Stationsplein ontdekt u de grootste Vlaamse collectie rijvaardige stoom- en dieseltreinen, pure nostalgie van vroeger. Of misschien heeft u zin in een culinaire rondreis doorheen het Meetjesland met diner in een rijtuig van de legendarische Oriënt Express? 
Tuinen van Adegem: unieke toontuin met Franse romantische tuin, Engelse landschapstuin, Exotische en Japanse tuin.